Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
27.05.2022
USD
19.07
EUR
20.44
RUB100
0.306
Bitcoin
Etherium

Transparency International Moldova: Programul "Primul Casă 2" prezintă riscuri sporite de corupție și discriminare

În procesul de implementare a programului "Prima Casă 2" destinat angajaților din sfera bugetară, riscurile de corupție și discriminare cresc. Această declarație a fost făcută de către experții «Transparency International Moldova» după ce Partidul Democrat din Moldova săptămâna trecută a anunțat lansarea celui de al doilea program de stat pentru finanțarea achizițiilor de locuințe pentru lucrătorii de stat.

Experții Transparency International Moldova au remarcat în studiul său, că compensațiile financiare destinate celor care lucrează în sectorul public și care au devenit beneficiarii programului „Prima Casa 2“, sunt similare cu compensațiile nominative din buget, care a existat până în anul 2012. Pe baza recomandărilor Fondului Monetar Internațional, acest tip de subvenții a fost exclus sub pretextul utilizării ineficiente a fondurilor bugetare.

Potrivit experților, beneficiarii compensațiilor la creditele ipotecare în cadrul programului „Prima Casa 2“ sugerează o creștere a corupției în sectorul public, crearea unor dezavantaje asociate cu integrarea sistemelor de funcționare a întreprinderii, manifestarea unui comportament discriminatoriu în ceea ce privește persoanele care nu sunt implicate în sectorul public.

În special, studiul Transparency International Moldova constată, că aprobarea finanțării programului de achiziție a locuințelor pentru angajații de stat poate conduce la divizarea societății în două tabere. Persoanele care nu sunt beneficiari ai programului, vor fi obligate să plătească nu numai pentru achiziționarea propriilor sale case, dar, de asemenea, prin intermediul plății taxelor fiscale - și a locuințelor pentru participanții la program. În același timp, lucrătorii din sectorul public nu vor plăti impozite pentru aceste sume, precum și vor beneficia în continuare de serviciile guvernamentale, inclusiv cele de sănătate, sociale, educaționale, etc. Astfel, proiectul „Prima Casa 2“ creează condiții discriminatorii în mai multe moduri, atât în ​​ceea ce privește lucrătorii mediului public, precum și în ceea ce privește contribuabilii și angajații de stat, care au aplicat anterior cresite ipotecare bazate pe alte formule de creditare.

Totodat, experții subliniază faptul, că șansele de promovare a participanților la programul „Prima Casa 2“  în cariera lor, precum și posibila migrare a acestora către alte sectoare vor fi mult mai mici. În acest context, proiectul va limita considerabil perspectivele beneficiarilor de subvenții pentru îmbunătățirea condițiilor de viață.

În ceea ce privește sectorul bancar, experții Transparency International Moldova au menționat că programul de stat „Prima Casa 2“ poate perturba mecanismul de libera concurență pe piața imobiliară și crea unele probleme în funcționarea băncilor moldovenești. În special, acest lucru va afecta propriile programe de creditare bancară și ipotecară.

Reamintim că, în conformitate cu termenii programului „Prima Casa 2“, statul se angajează să plătească 50% din prețul locuinței achiziționate, iar funcționarii publici care au primit statutul de beneficiar al proiectului - restul datoriei și dobânda. Costul total al locuințelor în cazul angajaților din sfera bugetară nu trebuie să depășească 500 mii lei. Scadența datoriei este aceeași ca și pentru alte programe de creditare ipotecară - până la 25 de ani.

1026
100
Tema zilei
Veaceslav Ioniță: Investițiile migranților în imobiliare și demonopolizarea exporturilor va putea salva piața valutară și balanța comercială a Moldove
După cum a menționat expertul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță în cadrul programului „15 Minute de realism economic”, în ultimul an, cifrele d...
100
0
Citește mai departe
Acțiunile Energbank scoase în vânzare la Bursa de Valori din Moldova
Banca comercială „Energbank” a scos la vânzare 83 de mii de acțiuni obișnuite înregistrate de clasa I. Prețul de pornire este de 212,42 lei...
100
0
Citește mai departe
CNPF intenționează să reducă la minimum riscurile supraîndatorării populației
Comisia Națională pentru Piața Financiară a propus examinarea proiectului de modificări ale actelor legislative referitoare la activitățile org...
100
0
Citește mai departe