În "Indicele libertății economice" Republica Moldova a ocupat locul 105


Potrivit studiului „Indicele Libertății Economice 2018» («Index of Economic Freedom 2018»), efectuat de Centrul pentru Studii economice «Heritage Fundation» și ziarul «The Wall Street Journal», Republica Moldova s-a ridicat cu 5 poziții în clasament și a luat locul 105 din cele 180 de țări, în care a fost efectuat studiul.

Astfel, țării noastre i-au fost acordate 58.4 puncte din cele 100, ceea ce este cu 0,4 puncte mai mult decât anul trecut. Totodată, Moldova nu a reușit să iasă din grupul „țărilor preponderent nelibere“, chiar și în apropierea aparentă către țările cu un regim economic „moderat liber". Trebuie remarcat faptul că în ultimii doi ani, Republica Moldova a reușit să-și îmbunătățească realizările, evidențiate prin creșterea numărului de rating în perioada desemnată cu 12 poziții (un punct).

Dintre cele 44 de țări din Europa, Moldova s-a clasat pe locul 40. Și în clasamentul global țara noastră a depășit Ucraina, Tadjikistanul, Rusia, Belarus și China. România a obținut locul 37 în clasament – țara vecină a fost clasificată drept având o "economie moderat liberă".

În ceea ce privește dezvoltarea economică a Moldovei, raportul constată că în țara noastră s-au înregistrat unele succese în domeniul eficienței juridice și al drepturilor de proprietate. Cele mai mari scoruri au fost primite de Republica Moldova pe indicatorii precum "libertatea afacerilor", "plata impozitelor" și "libertatea muncii". Cele mai scăzute scoruri au fost înregistrate în secțiunile "libertatea financiară" și "libertatea de investiție".

În special, raportul arată că principalele cauze ale stagnării economice a Republicii Moldova sunt impasul politic în care în acest moment se află țara noastră, capacitatea administrativă redusă, birocrația, prețurile ridicate la combustibil, presiunea politică și economică a Rusiei, conflictul nerezolvat din Transnistria .

Primele poziții ale ratingului mondial al libertății economice sunt ocupate de Hong Kong, Singapore și Noua Zeelandă. Libertatea economică este măsurată prin următorii indicatori:

  • libertatea antreprenoriatului
  • libertatea comerțului
  • libertatea fiscală
  • libertatea de intervenție a guvernului
  • libertatea monetară
  • libertatea de investire
  • libertatea de finanțare
  • libertatea pieței muncii
  • respectarea drepturilor de proprietate
  • absența corupției.

Republica Moldova a înregistrat cele mai bune rezultate în perioada anilor 2003-2008. Cu toate acestea, conform rezultatelor ratingului libertății economice înregistrate după 2009, Moldova a pierdut 20 de poziții.

0

245

Adaugă comentariu

Video

Oferte specialeNumai pentru vizitatorii Banci.org