CELE MAI BUNE CURSE
*CUMPĂRARE | VÂNZARE
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
BNM
22.07.2019
USD
17.57
EUR
19.74
RUB100
0.279
Bitcoin
10243$
Etherium
216.29$

Banca Mondială: diferența regională continuă să crească în Moldova. Care sunt motivele și soluțiile?

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al Băncii Mondiale în Moldova, politicile care sunt efectuate de către autoritățile din Europa de Est și Asia Centrală în domeniul muncii și protecției sociale ar trebui să fie aduse în conformitate cu realitatea secolului XXI. Acest aviz a fost atins de experți internaționali, ca rezultat al studiilor pe teme precum accentuarea discrepanțelor dintre diferitele grupuri sociale și regionale. Rezultatele studiului au fost publicate în raportul Parcursul spre un nou contract social.

În special, s-a înregistrat o creștere în perioada recentă a bunăstării populației din diferite regiuni ale Republicii Moldova, incluzând segmentele de realizare a studenților și disponibilitatea diferitelor servicii. Astfel, potrivit studiului Băncii Mondiale, printre țările din Europa Centrală și Asia, Republica Moldova a înregistrat a doua cea mai mare diferență între localitățile urbane și rurale pentru criteriile definite mai sus. De exemplu, nivelul de instruire a populației rurale se situează în urma celei urbane aproximativ cu doi ani, iar în ceea ce disponibilitatea serviciilor se remarcă faptul că societățile din nordul țării trebuie să aștepte o perioadă de timp mai lungă pentru a se conecta la rețelele de energie electrică și de apă decât companiile din Chișinău.

În acest context, Banca Mondială a făcut recomandări către autoritățile din Moldova, cu privire la revizuirea politicilor, în scopul reducerii diferenței dintre cei care au acces deplin la diversele oportunități economice, și cei care sunt în condiții economice flotante.

După cum remarcă vicepreședintele Băncii Mondiale în Europa și Asia Centrală, Cyril Muller, deși experiența țărilor din regiunile desemnate în organizarea și programarea instituțiilor sociale le permite să justifice anumite principii și politici, totodată ele nu aduc aceleași beneficii pentru populația din diferite sfere economice. Expertul este de părere că tinerii ar trebui să aibă o distribuție mai echilibrată a oportunităților economice.

Pentru a răspunde mai bine cerințelor economice actuale, structura financiară internațională a propus trei principii în desfășurarea politicilor sociale:

  1. Trecerea la asigurarea aceluiași grad de protecție pentru toți lucrătorii, indiferent de domeniul de aplicare.
  2. Universalitatea în furnizarea protecției sociale, de asigurare și de deservire calitativă.
  3. Sprijinul pentru caracterul progresiv al bazei de impozitare, care va face posibilă completarea impozitării veniturilor lucrătorilor prin impozitarea capitalului.

Astfel, pe baza diferențelor aparente dintre țările din Europa și Asia Centrală, în raportul desemnat  se pune accentul pe politici care să aibă ca scop eliminarea tensiunilor sociale prin asigurarea unui nivel ridicat de protecție a lucrătorilor, îmbunătățirea serviciilor sociale și reducerea diferențelor dintre sistemele fiscale.

279
100
Tema zilei
Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază la principalele instrumente ale politicii monetare
Conform deciziei Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei, rata de bază apentru principalele operațiuni de politică monetară a fost m...
100
0
Citește mai departe
BNM a prezentat Raportul privind activitatea pentru anul 2018: nivelul creditelor neperformante continuă să scadă
Miercuri, 17 iulie, Octavian Armașu, care ocupă funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a prezentat Comisiei parlamentare pentru ec...
100
0
Citește mai departe
Prețul acțiunilor Moldova Agroindbank a înregistrat un nou record - 2501 lei pe acțiune
Saptamâna trecută, valoarea acțiunilor celei mai mari bănci comerciale din țară, Moldova Agroindbank, a atins un nou record istoric, oprindu-se...
100
0
Citește mai departe