ЛУЧШИЕ КУРСЫ
*ПОКУПКА | ПРОДАЖА
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
НБМ
18.06.2021
USD
17.78
EUR
21.21
RUB100
0.244
Биткоин
Эфир

Comisia Europeană: asistența bugetară și macrofinanciară a Republicii Moldova va fi reluată doar în cazul cînd va fi semnat acordul cu FMI

Reprezentanții Comisiei Europene susțin că Republica Moldova va putea beneficia în anul 2017 de asistență bugetară și macrofinanciară doar în cazul dacă va fi semnat un nou acord cu Fondul Monetar Internațional. La finele săptămînii trecute la Chișinău s-a desfășurat cea de-a doua reuniune a Comitetului Coordonator dintre Moldova și UE, în cadrul căreia s-au discutat aspectele cooperării economice sectoriale.

Vizita misiunii FMI este preconizată pentru 5-15 iulie 2016. În acest context experții europeni  îndeamnă oficialii moldoveni să agreeze semnarea unui nou acord de finanțare între Republica Moldova și Consiliul Directorilor FMI. Acest acord va sta la baza reluării asistenței  macrofinanciare, precum și a suportului bugetar, care sînt preconizate în anul 2017 pentru țara noastră.

Totodată de experții moldoveni și europeni a fost făcută o analiză curentă a domeniului economico-financiar și statistic din Moldova, ceea ce le-a dat posibilitatea de a compune o prognoză macroeconomică pe republică și UE pentru următorii trei ani.

În cadrul reuniunii Comitetului Coordonator dintre Moldova și UE de asemenea s-au abordat problemele ce țin de reformarea Curții de Conturi, însăși modul de organizare a acestei instituții. De către experții europeni a fost accentuată necesitatea implementării reformelor structurale și a prevederilor Acordului de asociere a Republicii Moldova cu UE care țin de monitorizarea acțiunilor anti-fraudă.

În același timp autoritățile moldovenești și-au prezentat progresele înregistrate în domeniul achizițiilor publice și sectorul bancar, sectorul asigurărilor și piețele de capital. De asemenea au fost menționate succesele obținute la capitolul gestionării finanțelor publice și cooperării între instituțiile de statistică.

Foaia de parcurs a Republicii Moldova include o listă de reforme primordiale, care cer a fi promovate de autorități pînă la sfîrșitul lunii iulie. Un subiect aparte îl constituie reforma administrației publice. Reieșind din aceasta apare necesitatea consultării cu toate părțile implicate, prioritatea în discuții acordîndu-se dezvoltării și coordonării politicilor publice, răspunderii administrative, gestiunii finanțelor publice și managementului resurselor umane.

Atît reprezentanții Comisiei Europene, cît și autoritățile moldovenești au accentuat importanța implementării reformelor în sectorul bancar prin sporirea eficacității guvernanței băncilor și stabilirea transparenței acționarilor băncii. Iar fraudele din sistemul financiar-bancar trebuie  depistate și investigate în termeni restrînși.

408
100
Тема дня
На Фондовой Бирже Молдовы выставлены на продажу акции Energbank
Коммерческий Банк «Energbank» выставил на продажу 83 тысячи простых именных акций I кла...
100
0
Читать дальше
НКФР намерена минимизировать риски сверхзадолженности населения
Национальная Комиссия по Финансовому Рынку предложила к рассмотрению проект изм...
100
0
Читать дальше