Poland.Business Harbour - программа для переезда в Польшу для сектора IT
ЛУЧШИЕ КУРСЫ
*ПОКУПКА | ПРОДАЖА
USD
1.997
2.002
EUR
2.35
2.353
RUB100
3.18
3.2
НБМ
25.10.2021
USD
17.47
EUR
20.33
RUB100
0.249
Биткоин
Эфир

Эксперт в экономической деятельности Республики Молдовы наблюдается высокий уровень офшоризации

În cadrul programului "Politica" (TV8), expertul Transparency International, Veaceslav Negruță, a menționat că unul dintre cele mai înalte niveluri de offshorizare a activității economice, politice și sociale este înregistrat în Republica Moldova.

Potrivit expertului, în Moldova, companiile-beneficiari din zonele offshore desfășoară achiziții publice, inclusiv a produselor farmaceutice și bioticii, precum și multiple activități de construcții. Potrivit lui Negruță, dacă autoritățile ar limita în timp activitățile unor astfel de companii offshore, situația creată actual din sectorul financiar și bancar ar fi evitată.

Potrivit expertului, în Republica Moldova există trei instituții, a căror competență include monitorizarea activităților unor astfel de companii: Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională pentru Piața Financiară și Centrul Național Anticorupție. Toate aceste trei instituții au propria lor listă de țări offshore, compilate în funcție de nivelul de risc al tranzacțiilor offshore.

În același timp, Veaceslav Negruța a menționat că într-o perioadă relativ scurtă au fost făcute cel puțin trei încercări în Republica Moldova pentru a remedia situația privind offshorizarea tranzacțiilor cu fondurile publice. Cu toate acestea, ele au eșuat.

Potrivit expertului, problema dezmembrării sistemului actual este destul de dureroasă, mai ales pentru autoritățile și cercurile politice din Republica Moldova. Prin urmare, este necesară modificarea legislației în vederea satisfacerii intereselor naționale:

  • banii câștigați ca urmare a activității economice din țară ar trebui investiți tot aici, în loc să fie retrași în zonele offshore;
  • banii publici, care sunt cu greu colectați sub formă de impozite, nu ar trebui să fie folosiți în scheme riscante și din nou să fie retrași în zonele offshore, apoi întorși în Moldova sub forma unor investiții străine.

În acest context, expertul Veaceslav Negruță a subliniat că investițiile reale în economia Republicii Moldova ar trebui să aducă rezultate vizibile, iar pentru aceasta este necesar să se dezvolte și să se implementeze tehnologii și servicii noi.

437
100
Тема дня
На Фондовой Бирже Молдовы выставлены на продажу акции Energbank
Коммерческий Банк «Energbank» выставил на продажу 83 тысячи простых именных акций I кла...
100
0
Читать дальше
НКФР намерена минимизировать риски сверхзадолженности населения
Национальная Комиссия по Финансовому Рынку предложила к рассмотрению проект изм...
100
0
Читать дальше