Законопроект о государственном бюджете на 2017 год был одобрен Правительством


Noul document prevede majorarea veniturilor bugetului de stat în anul 2017 cu 11%. Dimensiunea acestuia va fi de 32.8 miliarde de lei. 73.5% din această sumă vor fi atrase prin intermediul sporirii nivelului veniturilor din taxele vamale și impozite.

A doua sursă a veniturilor financiare în bugetul Republicii Moldova va fi compusă din granturi, suma cărora va depăși 3 miliarde de lei. Acestui factor îi va reveni  47% din venituri.

În același timp, în comparație cu anul 2016, vor crește cheltuielile bugetului de stat cu circa 9%, ceea ce va constitui 36,9 miliarde de lei. Iar coeficienții deficitului bugetar vor atinge cotația de circa 4155.6 de milioane de lei.

În anul viitor se preconizează realizarea a 73 de proiecte investiționale, printre care cea mai mare importanță li se acordă programelor de construcție și reconstrucție a drumurilor, de dezvoltare a rețelelor de infrastructură în domeniul agriculturii, de construcție a locuințelor pentru cetățenii din păturile social-vulnerabile. În domeniul educației se planifică actualizarea a 21 de școli, 40 de grădinițe pentru copii, 12 instituții de învățământ profesional-tehnice. De asemenea, este planificată majorarea burselor pentru 36 mii de elevi din licee și instituții de învățământ superioare.

O altă parte a investițiilor din bugetul de stat, preconizat pentru anul 2017, este prevăzută pentru implementarea reformei poliției – în sumă de 16167 milioane de lei, și finalizarea lucrărilor de construcție și renovare a obiectelor de capital investițional – de peste 49 de milioane de lei. Astfel, se preconizează implementarea Strategiei de reformare a sectorului justiției.

De asemenea, bugetul pentru anul 2017 prevede indexarea pensiilor cu la 6.8%, majorarea îndemnizației unice la nașterea copilului, precum și a indemnizațiilor pentru tinerii specialiști. În plus, va crește cuantumul salariilor pentru judecători, procurori și alți funcționari publici. Iar pentru a preveni factorii de coruptibilitate și a elimina astfel de fenomene vor fi majorate de două ori salariile angajaților serviciului Vamal și serviciului Fiscal.

0

119

Добавить коментарий

Видео

Специальные предложенияТолько для посетителей Banci.org